Limbi străine din primii ani de viață ? Absolut!

O limbă străină învățată de timpuriu este un cadou făcut pe viață copilului nostru.

Poate ați remarcat: tot ce am iubit de mici, vom iubi toată viața. La fel și cu o limbă străină. Dacă un copil se obișnuiște cu ea de mic, o va asimila și o va iubi ca și pe limba maternă. Pentru copii nu există limbi străine grele sau ușoare, frumoase sau urâte, ei le acceptă pe toate la fel.

În plus, la cei mici, învățarea se face fără efort, pentru că totul este predat prin joacă. Poezii, cântecele, personaje, cartonașe – nu e nicio grabă, niciun stres, doar o oră amuzantă petrecută alături de prieteni. Ce poate fi mai frumos?
Un mare avantaj al celor care încep de mici să învețe o limbă străină este că prind din start o pronunție frumoasă și corectă. S-a constatat chiar faptul că sunetele pe care nu le auzim în primii 3-5 ani din viață, le reproducem cu greu sau chiar deloc mai târziu. Câtă lume nu se străduiește din greu, de exemplu, să pronunțe acel R specific limbii franceze? Sau diferitele tipuri de H din arabă? Sau sunetul S din spaniolă? Ei bine, pentru copii nu este o problemă. Perioada preșcolară este cea mai propice pentru învățarea limbilor străine, datorită capacității creierului de a se adapta. Așa cum au învățat prin pură imitație să pronunțe suntele Ă și Î în română (sunete aproape imposibil de rostit pentru mulți străini) , cu aceeași ușurintă vor repeta suntele dintr-o limba străină. Ba chiar au toate șansele să dobândească o pronunție apropiată de un vorbitor nativ. (https://aile.revues.org/1153, https://goo.gl/2LpNMs)

Și nu, nu vă fie temă că zăpăciți copilul cu prea multe noțiuni. Sunt nenumărate studii care demonstrează că unui copil mic nu îi este deloc greu să învețe două sau mai multe limbi în același timp. Și nici nu va avea dificultăți de exprimare. Și asta, pentru că bebelușii se nasc cu capacitatea de a învăța să vorbească. Învățarea unei limbi este ceva la fel de natural pentru ei ca zborul pentru păsări sau înotul pentru pești. De ce nu am profita de acest dar înnăscut pentru a-l dezvolta? Mai ales că nu vor avea mereu această ușurință. Pe măsură ce cresc, dobândirea de abilitați lingvistice scade, astfel încât după pubertate învățarea unei limbi străine poate deveni un efort. (https://www.linguisticsociety.org/resource/faq-how-do-we-learn-language, https://goo.gl/iYCu9X )

Studiile arată că învățarea unei limbi străine de timpuriu ajută la dezvoltarea memoriei, a atenției și a creativității. De asemenea, s-a demonstrat că persoanele obișnuite să treacă frecvent de la limba maternă la o limbă străină sau de la o limbă străină la alta, au și o mai mare ușurință în a lua decizii. Iată destule calități numai bune de trecut mai târziu într-un CV. (https://bebrainfit.com/brain-benefits-learning-second-language/)

O limbă străină este un cadou pentru viitor. O șansă în plus de a studia în străinătate, de a găsi un job bun în orice domeniu, de a călători și de a cunoaște lumea.

O limbă străină este un cadou pentru suflet și pentru intelect. Inevitabil intrăm în contact cu o civilizație diferită de a noastră. Devenim mai bogați sufletește și mai toleranți pentru că înțelegem mai bine lumea ce ne înconjoară.

“O altă limbă înseamnă o altă vizune asupra vieții”, spunea Federico Fellini. Este un cadou neprețuit de care copiii noștri se vor bucura o viață întreagă. (V. B.)